Huissen

Verbouwing Stadhues

In opdracht van VolkerWessels Vastgoed verbouwen wij het voormalig monumentale klooster in Huissen. Het klooster is tijdelijk als stadhuis gebruikt en er is aan één zijde een aanbouw gerealiseerd.

Opdrachtgever
VolkerWessels Vastgoed
Ontwerp
Harmonische Architectuur
Realisatie
Veluwezoom Verkerk Bouw bv
Start bouw
16 maart 2016
Verwachte oplevering
Eind 2016
Eindgebruiker 24 huurappartementen
Stichting WaardWonen
Eindgebruiker multifunctionele ruimten
Gemeente Lingewaard en de Bibliotheek

Werkzaamheden

Het klooster wordt nu tijdelijk omgebouwd naar zorgappartementen t.b.v. RijnWaal zorggroep (voorheen Betuweland) en op de begane grond worden naast een bibliotheek ook multifunctionele ruimten gerealiseerd voor de Gemeente Lingewaard.

De aanbouw wordt gesloopt: hier komen 11 appartementen.

In het bestaande monumentale gedeelte worden uiteindelijk 13 appartementen gerealiseerd.

Geschiedenis klooster

Het klooster kent een lange geschiedenis en heeft meerdere bestemmingen gekend.

Vroeger was het een zusterklooster, begonnen in een verzameling gebouwen aan de Langekerkstraat. In 1934 werd het oudste gedeelte van het klooster gesloopt en in 1935 vervangen door twee gebouwen aan een binnentuin, verbonden met een rondlopende pandgang.

Dit gebouw vormt met de St. Antoniuskapel nog steeds het hart van het huidige complex.

In 1975 is de nieuwbouw van het verzorgingshuis "Sancta Maria" gereed en verhuizen de bewoners naar de Helmichstraat.

Het gebouw aan de Langekerkstraat wordt verkocht aan de gemeente Huissen en in gebruik genomen als stadhuis.

Het voormalig klooster blijft stadhuis van Huissen tot de samenvoeging met de gemeente Gendt en Bemmel in 2000. Na de samenvoeging wordt uitgesproken dat Bemmel het bestuurlijke hart van de gemeente gaat vormen.

Vanaf 2013 heeft de gemeente Lingewaard al haar diensten geconcentreerd in het nieuwe gemeentekantoor in Bemmel, daarmee heeft het voormalig gemeentekantoor in Huissen definitief haar functie verloren.

Bron: omroep Lingewaard