Zoeken

Van Ireneschool naar duurzame woonplek

Het gaat snel met de bouw van 36 sociale huurwoningen; 12 eengezinswoningen en 24 appartementen op de locatie van de oude Ireneschool. Op maandag 21 november zijn wethouder Erik-Jan Bijleveld, Annelies Barnard, directeur/bestuurder van de Woningstichting én Jasper Allersma Commercieel Manager van Veluwezoom Verkerk, op de bouw om hun steentje bij te dragen.

StartBouw Wageningen kopie.jpg

Prefab bouwmethode
De bouw gaat volgens de prefab bouwmethode, dat betekent dat de grootste bouwonderdelen al in de fabriek zijn gebouwd. De woningen worden als bouwpakket naar de bouwplaats gebracht. In de weken vooraf zijn de funderingen al gemaakt zodat de contouren van de nieuwbouw snel zichtbaar zijn. Eind december is alles gemonteerd en komen de daken. Naar verwachting liggen die er nog dit jaar op. Als de woningen zo ver zijn start het gevelmetselwerk in 2023. Zodra de woningen en appartementen waterdicht zijn gaan de werkzaamheden binnen verder, zoals het monteren van trappen en binnenwanden.

Meer mensen een thuis
Annelies Barnard: ‘het is geweldig dat we hier nieuwe woningen kunnen bouwen. Dat is hard nodig, we willen namelijk voor meer mensen een thuis in Wageningen. In goede samenwerking met de aannemer de gemeente en met steun van de provincie bouwen we hier voor 36 huishoudens een nieuw thuis in een fijne buurt!’

Wethouder Erik-Jan Bijleveld: “We zijn heel blij dat deze woningen hier nu gerealiseerd worden. Er is behoefte aan veel woningen in Wageningen, zeker in het betaalbare segment en zeker ook voor senioren. En we hopen dat zij hier met veel plezier gaan wonen en onderdeel gaan uitmaken van de wijk.” 

Rekening houden met omwonenden
Aan de Rooseveltweg, die zich kenmerkt door galerijflats uit de jaren 50 en 60, komen 24 sociale huurappartementen voor ouderen (bij voorkeur 65+). Aan de Westerhofseweg 12 eengezins sociale huurwoningen, die passen bij de sfeer van de woonstijl van die straat.

“We hebben voor het bouwen gesproken met omwonenden om hen inspraak te geven over wat er gebouwd gaat worden. Met wensen en opmerkingen van omwonenden in ons pakket, hebben we gezocht naar bestaande woningconcepten zodat er snel gebouwd kan worden”, zegt projectleider Fred den Ouden van de Woningstichting. Jasper Allersma vult hierbij aan: “Door te werken vanuit een concept met geprefabriceerde onderdelen verkorten wij de bouwtijd en daarmee kunnen wij ook de overlast voor de omgeving beperken”.

Duurzaam bouwen en wonen
De woningen zijn natuurlijk duurzaam. Het zijn zogenaamde BENG-woningen; Bijna Energie Neutraal Gebouw. Met de BENG Eisen krijgt het beperken van de energiebehoefte voorrang op het opwekken van energie. ‘Dit sluit goed aan bij ons doel om de kwaliteit van onze woningen te relateren aan wooncomfort, duurzaamheid en betaalbaarheid voor de huurders’ zegt Annelies Barnard trots.

Steun provincie
De bouw wordt financieel gesteund door de provincie Gelderland. Gedeputeerde Peter Kerris: ‘Betaalbaar bouwen is onbetaalbaar geworden. We steunen de bouw van sociale huurwoningen om betaalbare huizen te kunnen bouwen waar zo dringend behoefte aan is’.