Zoeken

Wij zijn genomineerd voor De Heuvelink Prijs 2024!

Architectuurcentrum CASA organiseert dit jaar weer de Heuvelinkprijs, de prestigieuze Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw. Naast de vakjuryprijs is er ook een publieksprijs, waarbij jij je stem kunt laten horen!

Gebouw Schuytgraaf met bijzonder ontwerp

In 2023 leverden we het Kopgebouw Schuytgraaf op, een markant woongebouw met 52 sociale huurappartementen in de nieuwbouwwijk Schuytgraaf in Arnhem. De stedenbouwkundige randvoorwaarden vereisten een robuust en stedelijk kopgebouw dat fungeert als aankondiging van deze nieuwe wijk. Het gebouw, gelegen op een smalle, wigvormige kavel dicht bij het spoor, biedt een slimme indeling met geluidsschermen en energiezuinige voorzieningen zoals groene daken en stadsverwarming. Het project is ontworpen door opZoom architecten in opdracht van Vivare en ons. 

"Met dit project laten we zien dat sociale huur en kwaliteit samen kunnen gaan!”

Jasper Allersma Commercieel manager

Betaalbaar bouwen

De woningen worden verhuurd als sociale huurwoningen, een belangrijke voorwaarde voor Vivare en haar huurders. Dat hebben we kunnen realiseren door betaalbaar te bouwen, een belangrijk thema voor ons. We realiseren dit door gebruik te maken van ons bewezen proces en door logische keuzes te maken om grip op de kosten te houden. De grootste impact op de betaalbaarheid en haalbaarheid van een project behalen we in de eerste fase, namelijk een goed integraal ontwerp!

Een robuust, stedelijk en markant pand

Het gebouw volgt de contouren van de smalle, wigvormige kavel. OpZoom is erin geslaagd een gebouw te ontwerpen waarin de 52 gewenste appartementen gerealiseerd konden worden. Aan de west- en zuidzijde van het pand bevinden zich 40 driekamerappartementen met ruime balkons. Aan de oostzijde, waar het spoor een uitdaging vormde, liggen tweekamerappartementen met Franse balkons vanwege de onmogelijkheid om een geluidsluwe buitenruimte te realiseren.

Het gebouw volgt nauwgezet de contouren van de kavel. Aan de noordelijke punt begint het met een hoge, slanke, afgeschuinde kop van vijf bouwlagen. Het blok loopt langs de westzijde parallel aan de groenzone en daalt in twee stappen naar drie lagen, waardoor het qua maat en schaal aansluit bij de nabijgelegen grondgebonden woningen. Daarna buigt het gebouw richting het spoor en stijgt opnieuw naar vijf bouwlagen, eindigend in een tweede afgeschuinde kop waarin de hoofdentree met trap en liften is geplaatst. De zandkleurige metselwerkgevels vormen een harmonieus raster met metselwerk accentvlakken en grote puien. Het ingetogen kleurgebruik van de kozijnen en balustraden past goed bij de baksteengevels en de omliggende natuur. Rondom het gebouw gaat het ruige graslandschap over in een weelderige beplantingsstrook die tegen de gevels groeit en de terrassen van de begane grond appartementen omvat.

Over De Heuvelinkprijs

De Heuvelinkprijs, die sinds de jaren negentig bestaat, werd opgericht door de gemeente Arnhem en dagblad de Gelderlander om de lokale architectuur en de interesse daarvoor te stimuleren. Deze tweejaarlijkse prijs wordt sinds 2008 georganiseerd door architectuurcentrum CASA en kent zowel een vakjury- als een publieksprijs. Bekende winnaars van de afgelopen jaren zijn onder andere Rozet (2014), Brasserie De Boerderij (2016), de Parkzaal Musis (2018), Bartok (2020) en het appartementencomplex Turfstraat (2022).

Voor de dertiende editie van de Heuvelinkprijs konden projecten worden voorgedragen die zijn opgeleverd in 2022-2023. De vakjury, bestaande uit tuin- en landschapsarchitect Joost Emmerik (EMMERIK garden design & research), architect Richelle de Jong (DP6 architectuurstudio) en architect-stedenbouwkundige Violette Schönberger (FALSEWORK), heeft uit 16 nominaties 5 projecten geselecteerd. Wij zijn er trots op dat Kopgebouw Schuytgraaf is genomineerd!

De andere genomineerden zijn:

  • Diaphanum met Dakdromer ontworpen door Blik architectuur en interieur in opdracht van Theo de Rijk.
  • Kazemat Koningsweg ontworpen door JCRARCHITECTEN in opdracht van Jeroen Helder, Saskia de Kinkelder en Jimi Helder.
  • Onder de Radar ontworpen door Sander van Schaik, i.s.m. Robert-Jan de Kort, in opdracht van Joris Bak en Astrid Bergman.
  • Prisma College ontworpen door Wiersema Architecten in opdracht van De Onderwijsspecialisten.
  • Kopgebouw Schuytgraaf ontworpen door opZoom architecten bv in opdracht van Vivare en Veluwezoom Verkerk.

 

Stemmen 

Stemmen kan vanaf dinsdag 21 mei tot donderdag 6 juni. Bekijk het filmpje waarin de finalisten zichzelf presenteren en stem vervolgens op je favoriet! Beide winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Architectuur op 6 juni.

Breng je stem uit!